petek, 26. december 2008

Župnijska cerkev Marija Snežna


- stoji na najvišjem vrhu Slovenskih goric, na 405 metrih nadmorske višine in je enoladijska.

O nastanku govorita dve zgodbi.

Legenda pravi :


Na kraju, kjer stoji sedaj cerkev so stali veliki gabri. Mimo je vodila pot v Cmurek, kamor so hodili k maši. Pri drevesih so ljudje videli ponoči oltar z gorečimi svečami in neznani ptiči so prepevali v času, ko so bile maše v sosednjih cerkvah. Ljudje so videli v tem znamenje, da hoče imeti Marija tukaj cerkev.

Zgodovinska resnica :

Cesar Jožef II je urejal državno upravo in je urejal tudi meje župnij. Ker so bili kraji okrog Marije Snežne zelo oddaljeni od središč, se je porodila želja po cerkvi.
Nad Cmurekom na naši strani je bila samostanska kapela Marije Snežne in ker cesar redovnikov ni prenašal so po ukazu samostana kapelo podrli in iz materijala zgradili v letu 1789 do 1791 današnjo cerkev. Ker so prenesli večino stvari iz kapele
v novo cerkev so jo poimenovali Marija Snežna in se je tudi pošta, občina in krajevna uprava do druge vojne imenovala uradno :
MARIJA SNEŽNA V SLOVENSKIH GORICAH.



Leta 1812 so zgradili tudi prvo šolo. To je sedanja mežnarija. Ker je število ljudi hitro rastlo in so se k Mariji Snežni priključili še kraji Zg. Gradišče, Šomat in po prvi vojni še Sladki in Vranji Vrh, so ob cerkvi zgradili še kaplanijo.


Cerkev ima zaradi svoje višinske lege zelo lep razgled. Na vzhodu se vidi kapela Rožengrunt, ki jo opeva tukajšnji rojak Stanko Majcen. Radgonski grad, Kapela pri Radencih, Sveta Ana, Sveti trije kralji, Sveti Anton, delno grad Borl, Zavrh, Sveta Barbara, Mariborsko Pohorje, Sveti duh na Ostrem vrhu in ob ugodnem vremenu še vrh gore Pece. V Avstriji pa St. Weit in še dve drugi cerkvi, ter gore, ki oklepajo z južne strani graško kotlino.



Tukaj so bili še doma - pisatelj in podban Stanko Majcen, akademski slikar in kipar Gabrijel Kolbič, pesnik in dramski igralec Tone Kuntner in še nekateri drugi.