nedelja, 8. november 2009

IDSF World Latin 2009 - Maribor

Latinskoameriški plesi so se razvili v Braziliji in na Kubi, večinoma ob prihodu kolonialistov. Največkrat so mešanica plesnih ritmov in korakov, ki so jih prinašali afriški črnci, južnoameriški Idijanci in evropski beli priseljenci. Črnci so začeli privzemati melodije Špancev in Portugalcev, vse se je pomešalo z ritmi Latinske Amerike in njihovimi nenavadnimi ritmičnimi instrumenti (claves, marake, ipd.). Za razliko od standardnih plesov plešemo latinsko-ameriške največkrat v odprti plesni drži, ki omogoča več izraznosti tako plesalcu kot plesalki, vendar je "partnering" tudi v tej zvrsti plesov odločilnega pomena za karakterizacijo posameznega plesa. Po tehniki so plesi zelo različni, po temperamentu kot tudi plesnem izrazu, izžarevajo poseben čar. Od standardnih plesov se razlikujejo tudi po modelih oblek, ki so precej bolj odprte.

Športna dvorana Ljudski vrt - Maribor, 7. november 2009,
v organizaciji Plesne zveze Slovenije





















Tekmovanje Boogie Woogie za Svetovni pokal in vrhunski show program z nepozabnim plesnim spektaklom je popestril dogajanje v dvorani Lukna.





















Svetovna prvaka sta pričakovano postala Rusa Aleksej Silde in Ana Firstova, srebro je šlo v roke Mariborčanu Zoranu Plohlu in Tatjani Lahvinovič, ki nastopata za Hrvaško, tretja sta bila Rusa Andrej Zajcev in Ana Kuzminskaja.



Najboljšim se je s četrtim mestom približal slovenski par Jurij Batagelj - Jagoda Štrukelj , ki pa je bil razočaran. Prepričana sta, da sta plesala tako dobro, da sta si zaslužila stopničke, za katere naj bi ju prikrajšali sodniki.